Wijn en Olijfolie uit Kroatië

Olijfolie Wijn
5 min readNov 10, 2021

--

Importeur van Kroatische wijn en olijfolie. Via de webwinkel kun je verschillende soorten wijn, rode wijn en witte wijn uit Kroatië, extra vierge olijfolie en wijn gerelateerde producten bestellen.

Extra Vierge Olijfolie

Olijfolie extra vierge van superieure kwaliteit, rechtstreeks verkregen door middel van koude persing. Marko Polo extra vierge olijfolie wordt geproduceerd van olijven op het Kroatische eiland Korcula van de soorten Lastovka, Drobnica en Oblica in een perfecte hoeveelheid zodat de beste olijfolie een specifiek zacht aroma en smaak verkrijgt.

Aan het eind van de dag is extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit ongelooflijk gezond. Vanwege zijn krachtige antioxidanten komt het je hart, hersenen, gewrichten en meer ten goede.

Daarnaast is het een gezond en voedzaam vet die je lichaam nodig hebt, je kunt olijfolie extra vierge dus het beste gebruiken als je wilt afvallen maar nog steeds de gezonde en nodige voedingsstoffen wilt binnenkrijgen.

Olijfolie extra vierge is in feite misschien wel het gezondste vet ter wereld.

Olijfolie extra vierge : gezond & beste kwaliteit olijfolie🫒adrianysus.com
Olijfolie extra vierge van superieure kwaliteit, rechtstreeks verkregen d.m.v. koude persing: aangenaam zacht aroma & smaak🫒

Rode Wijn

Kroatië heeft een grote diversiteit aan rode wijn. Veel rode wijnen uit Kroatië worden gemaakt van echte authentieke Kroatische druivenrassen zoals de Plavac mali, Frankovka, Zweigelt, Teran en nog veel meer. Rode wijn uit Kroatië is er in diverse smaken, zowel droge rode wijn als (half) zoete rode wijn.

Teran

Teran, een neef van Refosco dal Peduncolo Rosso, is een Kroatische rode wijndruif die veel wordt aangeplant in de noordwestelijke hoek van Istrië — een gebied met mineraalrijke, rode kleigronden die bekend staan ​​als Terra Rosa.

Teran wordt ook gevonden in Slovenië en Italië, waar het Terrano wordt genoemd.

In het verleden dachten veel producenten dat deze druif een gedoe was om mee te werken vanwege zijn hoge, email-scheurende zuurgraad. Tegenwoordig maken veel Kroatische wijnhuizen goede voorbeelden van Teran, ze gebruiken het om monovarietal wijn te maken en het te mengen met Cabernet Sauvignon en Merlot.

Teran heeft de neiging om donkergekleurde wijnen te produceren met smaken van wilde bessen en ijzer. Liefhebbers van zure Italiaanse rode wijnen zullen zich meteen thuis voelen bij het drinken van deze wijn. Wijnen gemaakt van Teran passen goed bij gerechten met een rijke smaak, zoals pasta met truffel , een beroemd gerecht in Istrië.

Teran ⋆ Wijnland Kroatië 🍷 — Adrianysusadrianysus.com
Teran wijn uit Kroatië: een granaatrode glans, karakteristieke aroma’s, verfijnd en aangenaam in balans en harmonieus van smaak.

Plavac Mali

Plavac Mali is de belangrijkste rode wijn van Kroatië en groeit vooral langs de Dalmatische kust. Het is een wijn die rijk en vol van smaak is, hoger in zowel alcohol als tannine, met een lagere zuurgraad, en heeft aroma’s van bramen, donkere kers, peper, johannesbrood, droge vijgen en kruiden. Plavac Mali vertaalt naar “klein blauw”, en deze druif is zo belangrijk in Kroatië dat het de eerste was die zijn eigen appellations had — Dingač en Postup, die beide op het schiereiland Pelješac in Zuid-Centraal Dalmatië liggen.

Plavac Mali is een andere Kroatische rode wijndruif waar veel Kroaten het meest trots op zijn. Het is de nakomeling van Crljenak Kaštelanski/Tribidrag, ook bekend als de originele Zinfandel.

Wijn gemaakt van deze druif is alomtegenwoordig in heel Dalmatië en zal je worden aangeboden in bijna elke konoba en elk restaurant aan de kust.

Vanwege het hoge alcoholgehalte en de bittere tannines, kunnen sommige mensen Plavac Mali-wijn onaangenaam vinden. Er zijn inderdaad veel gemiddelde voorbeelden in de buurt, maar met wat ijver wordt u rijkelijk beloond.

Plavac Mali heerlijke volle donkerrode wijn van hoge kwaliteit ?adrianysus.com
Plavac Mali is krachtige volle donkerrode wijn van hoge kwaliteit. Een heerlijke en aangename aroma die van kersen en pruimen. ?

Crljenak kaštelanski of Tribidrag , de laatstgenoemde is de oudste geregistreerde naam voor de variëteit, was een relatief obscure en bijna vergeten Kroatische druif totdat onthuld werd dat Crljenak nauw verwant was aan Plavac mali — Kroatische vlaggenschipdruif — en dat hij een immense internationale populariteit geniet onder zijn bekendere synoniemen, Primitivo in Italië en als Zinfandel in de Verenigde Staten.

Crljenak komt uit Dalmatië, waar het ooit een veel voorkomende druif was, maar na phylloxera bijna uit de regio is verdwenen. De druif is waarschijnlijk in de 18e eeuw naar Italië vervoerd en vervolgens naar de Verenigde Staten gebracht, waar hij werd geïntroduceerd als Zinfandel.

Witte Wijn

Pošip

Pošip, een Kroatische witte wijndruif afkomstig uit Korčula in Dalmatië, wordt aan de hele kust van Dalmatië verbouwd. Veel wijnmakers beweren echter dat Korčula de beste druiven produceert. Naar verluidt is het eiland Korčula de geboorteplaats van de beroemde Venetiaanse koopman en ontdekkingsreiziger Marco Polo.

In het verleden werden wijnen gemaakt van deze druif geoxideerd en van slechte kwaliteit. Deze oude voorbeelden zouden onherkenbaar zijn voor de hedendaagse Pošip-liefhebbers. Maar dankzij een kwaliteitsrevolutie behoren die geoxideerde Pošip-wijnen tot het verleden en zijn er veel uitstekende Pošip-wijnen om van te genieten.

Pošip-wijnen hebben een relatief grote body en hebben tropische fruitsmaken en minerale ondertonen, waardoor ze een perfecte partner van Dalmatische zeevruchten zijn.

Malvazija

Malvazija Istarska is een inheemse witte wijndruif. Zoals de naam al doet vermoeden, is het thuis in Istrië .

Rond de Middellandse Zee worden meer dan 20 soorten Malvasia-druiven gevonden, maar Malvazija uit Istrië smaakt duidelijk anders. Het is de vlaggenschipdruif van Istrië geworden en bijna elke producent in de regio maakt Malvazija-wijn.

Malvazija kan in verschillende stijlen worden gemaakt, waaronder fris en fruitig, op vat gerijpt en verfijnd, en gemacereerde witte/oranje wijn. De frisse en fruitige voorbeelden zijn het gemakkelijkst te vinden. Het zijn zomerse witte wijnen met aroma’s van bloemen en perzik. Deze wijnen zijn absolute publiekstrekkers en er is bijna nooit een slechte Malvazija-wijn op de markt. Als je uit eten gaat in een lokaal Konoba of restaurant en niet weet welke wijn je moet kiezen, maakt Malvazija een verstandige standaardkeuze.

Malvazija ⋆ Wijnland Kroatië 🍷 — Adrianysusadrianysus.com
Istrische Malvasia- Istarska Malvazija heeft een geelgroene kleur, uitgesproken & karakteristieke aromatische bloemig-fruitige aroma’s

--

--

Olijfolie Wijn
0 Followers

Croatian wine & olive oil