Kroatische wijn

Olijfolie Wijn
6 min readNov 4, 2020

--

Kroatië heeft een grote diversiteit aan zowel witte als rode wijn. Veel rode wijnen uit Kroatië worden gemaakt van echte authentieke Kroatische druivenrassen zoals de Plavac mali, Frankovka, Zweigelt. Rode wijn uit Kroatië is er in diverse smaken, zowel droge rode wijn als (half) zoete rode wijn.

Op slechts een steenworp afstand van Italië aan de overkant van de Adriatische Zee, produceert Kroatië al meer dan 2400 jaar wijn en olijfolie. De wijngebieden en eilanden aan de kust herbergen wijngaarden sinds de Illyriërs er voor het eerst wijnstokken plantten tijdens de bronstijd, en een lange, rijke wijngeschiedenis leidde tot de geboorte van honderden inheemse variëteiten.

Na de verwoesting van phylloxera, die in het begin van de 20e eeuw de wijngaarden van Kroatië bereikte, zijn er nog maar 130 inheemse variëteiten over, de meeste geplant in percelen van zakformaat in kleine familiewijngaarden. Ongeveer 40 van deze inheemse variëteiten worden gebruikt in commerciële productie, naast een tiental internationale variëteiten verspreid over de 20.700 hectare wijngaarden van Kroatië.

Een groot deel van de wijnproductie van Kroatië (69 miljoen liter) blijft op de binnenlandse markt — Kroatië verbruikt jaarlijks maar liefst 46,9 liter per hoofd van de bevolking, volgens een rapport uit 2014 van het Wine Institute . Sinds de onafhankelijkheid van Kroatië van het voormalige Joegoslavië in 1991 en de toetreding van het land tot de EU in 2013, is de wijnindustrie echter meer georganiseerd en neemt de export toe.

Mis het laatste nieuws en inzichten in de drankenindustrie niet. Meld u aan voor onze bekroonde Daily Dispatch-nieuwsbrief, die elke week in uw inbox wordt bezorgd.

“We hebben een grote toename gezien in de belangstelling voor Kroatische wijnen van consumenten — en ook van critici en kopers”, zegt Frank Dietrich, die al meer dan 13 jaar Kroatische wijnen importeert via zijn in San Francisco gevestigde bedrijf Blue Danube Wine . “We hebben nu meer dan 40 Kroatische wijnetiketten en krijgen veel verzoeken van consumenten en restaurants in het hele land.”

Het enthousiasme voor Kroatische wijnen weerspiegelt een groeiende interesse in Centraal- en Oost-Europese wijnen in het algemeen, maar ook een persoonlijke band, aangezien Kroatië zijn positie als een van Europa’s meest populaire vakantiebestemmingen verstevigt. Alleen al in 2018 verwelkomde Kroatië meer dan 20 miljoen toeristen, volgens het Kroatisch Bureau voor Toerisme , een aantal Dietrich credits met verhoogde aandacht voor de wijnen. “De nieuwe interesse in Kroatische wijnen wordt ook gevoed door het groeiend aantal Amerikanen dat deze wijnen daar als toeristen tegenkomt”, zegt hij, wat verklaart waarom de meer populaire vakantiebestemmingen Istrië en Dalmatië meer belangstelling trekken dan het vasteland van Kroatië.

Belangrijkste regio’s van Kroatië
Hoewel er meer dan 300 geografisch gedefinieerde wijnproducerende regio’s in Kroatië zijn, kan het land worden onderverdeeld in drie grote geografische zones: Dalmatië en de eilanden van Kroatië, het schiereiland Istrië en het binnenland van continentaal Kroatië.

Dalmatië en de Kroatische eilanden
Dalmatië en de eilanden van Kroatië zijn de afgelopen jaren bijzonder populaire vakantiebestemmingen geworden, grotendeels geholpen door de frequente cameo’s die Dubrovnik maakte als de stad van King’s Landing in de populaire tv-serie Game of Thrones . Een mediterraan klimaat met zonnige, warme en droge zomers maakt de regio idyllisch voor zowel vakanties als wijnbouw. Dalmatië produceert volle en rijpe wijnen, waarvan er vele zijn gemaakt van zeer oude wijnstokken en inheemse variëteiten.

Het eiland Hvar is de thuisbasis van ‘s werelds langste continu gecultiveerde wijngaard — het Unesco-werelderfgoed van de Stari Grad-vlakte , waar druiven worden verbouwd sinds 400 voor Christus. “Dalmatië is de Shangri-La voor wijnliefhebbers”, legt Charine Tan uit, de auteur van Cracking Croatian Wine , die veel reist en onderzoek doet door Kroatië en andere wijnregio’s. “Er zijn hier ongeveer 100 druivensoorten bewaard gebleven. Wat Dalmatië ook speciaal maakt, zijn de diverse wijnbouwlocaties en unieke reliëfvormen, van wijngaarden in de smalle kuststrook langs de kust tot hoge en steile hellingen of terrassen uitgehouwen in karstrots. “

Istrië
Dit noordwestelijke schiereiland van Kroatië behoorde in de afgelopen eeuw verschillende keren toe aan Oostenrijk, Italië en Joegoslavië, en deze mix van invloeden is duidelijk zichtbaar in de keuken, taal en wijn. Met een mediterraan klimaat deelt Istrië enkele klimatologische kenmerken met Dalmatië en ook met het naburige Noord-Italië (de truffelproductie is ook vergelijkbaar met die van Alba in Piemonte).

De heuvelachtige topografie en de uitgestrekte kustlijn betekenen dat een groot aantal microklimaten en aspecten zijn verspreid over de 4000 hectare wijngaarden van Istrië. De regio is vooral bekend om de inheemse Malvazija Istarska-druif (Malvasia Istriana genoemd in Italië), en de wijngaarden met ijzerrijke terra rossa- bodems staan ​​vooral bekend om hun productie van rijke rode wijnen van druiven als Merlot, Cabernet Sauvignon en de inheemse rassen Teran en Refošk.

Continentaal Kroatië
Hoewel Kroatië het vaakst wordt geassocieerd met zijn indrukwekkende kustlijn, is zijn grotere landmassa eigenlijk het continentale oostelijke deel, dat uitsteekt tussen Slovenië en Hongarije in het noorden en Bosnië in het zuiden. Rondom de hoofdstad Zagreb liggen de Kroatische hooglanden, waar een koel continentaal klimaat zeer geschikt is voor de productie van mousserende wijn; lineaire, frisse witte wijnen van druiven als Riesling, Sauvignon Blanc en Furmint; en wat lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir.

Verder landinwaarts, naar het oosten, liggen de vlakkere landen Slavonië en de Donau, waar een meer gematigd continentaal klimaat heerst. Graševina en Traminac, beter bekend als Gewürztraminer, zijn de belangrijkste rassen in dit gebied.

Wijngaarden in Istrië. Foto met dank aan Around the World in 80 Harvests.
Drie belangrijke inheemse druivensoorten in Kroatië
Internationale variëteiten zijn wijdverspreid in heel Kroatië en hebben enig succes gehad in bepaalde regio’s — met name Riesling, Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc in continentaal Kroatië, en Merlot in Istrië. Inheemse soorten blijven echter dominant in de Kroatische wijn, met in het bijzonder drie soorten die meer dan een derde van de totale productie van het land uitmaken.

Graševina
Volgens de Kroatische Kamer van Koophandel was Graševina, de meest aangeplante druivensoort in Kroatië, in juni 2016 goed voor 22 procent van de Kroatische productie. “Graševina vind je overal in Kroatië”, zegt Saša Špiranec, de in Zagreb gevestigde oprichter van Vinart, de grootste wijnbeurs van het land . “Er wordt echter aangenomen dat de beste Graševina afkomstig is uit het vasteland van Kroatië, waar het varieert van frisse en grassige stijlen tot rijpere stijlen met bloemige en fruitige aroma’s en een vollere body.” De hoge zuurgraad van Graševina maakt het een variëteit die bijzonder goed rijpt, en er wordt vaak van gemaakt tot late oogst of ijswijnen.

Malvazija Istarska
Hoewel de naam vergelijkbaar is met andere Malvasia-druiven, wordt Malvazija Istarska als genetisch verschillend beschouwd. Het komt oorspronkelijk uit Istrië, waar het volgens de Kroatische Kamer van Koophandel de op een na meest aangeplante variëteit van Kroatië is, goed voor meer dan 8 procent van de nationale productie in 2016. Een witte druif met tonen van bloemen en boomgaardfruit, het doet het goed als een frisse en jeugdige wijn geproduceerd in roestvrijstalen of betonnen vaten. Het kan echter de rijping van eikenhout en lange maceratieperioden aan en wordt een onderscheidende, volle witte of oranje wijn. De druif drukt zich ook anders uit, afhankelijk van de plaats, met name in de rode, witte, grijze of zwarte bodems van Istrië.

“ Hoe meer ik Malvazija proef, hoe meer ik onder de indruk ben”, zegt Caroline Gilby, MW, de in Londen gevestigde regionale voorzitter voor Noord-, Centraal- en Oost-Europa bij Decanter World Wine Awards . “Malvazija Istarska claimt sterk te worden beschouwd als een geweldige druivensoort — in staat om hoogwaardige, leeftijdwaardige wijnen te produceren en in staat om een ​​plaats of terroir te weerspiegelen.”

Plavac Mali
Plavac Mali is de lieveling van Dalmatië en de derde meest aangeplante variëteit in Kroatië, hoewel het niet het gemakkelijkst te beheren is en alleen geschikt is voor het bijzonder zonnige kustklimaat. “Plavac Mali is echt een interessante druivensoort”, zegt Jo Ahearne, MW, een Britse wijnmaker die overlegde over wijnbouwprojecten in Australië, Argentinië, Spanje en Frankrijk voordat hij in 2014 naar het eiland Hvar verhuisde om wijn te maken onder haar gelijknamige label.

Plavac Mali
Plavac Mali uit Korcula

“Plavac Mali is de zoon van Zinfandel,” zegt ze, “dus het heeft een soortgelijk smaakprofiel, met rozijnen, pruimen en kruidige tonen, maar het heeft een zeer ongelijkmatige rijping, dus je hebt de meeste zon nodig die je kunt krijgen.” Ahearne merkt op dat de beste Plavac Mali afkomstig is van de zuidkant van Hvar, waar zich steile wijngaarden bevinden. “Plavac Mali heeft die helling nodig — zelfs op een eiland met de meeste zonuren van Europa — omdat je die extra zonneschijn van de helling en het aspect nodig hebt, samen met de weerkaatsing van de zon door de witte grond en de weerkaatsing van de Adriatische Zee. “

--

--

Olijfolie Wijn
Olijfolie Wijn

Written by Olijfolie Wijn

0 Followers

Croatian wine & olive oil

No responses yet